Basın Toplantısı
Site Haritası | Ücretsiz Üyelik | Site İçi Arama | Erişim | E-Posta | ANA SAYFA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
English 
 
 
 

 

 

 


 

 

20.10.2005

NTV – NTV’ye Sorun

Celal Pir : Bu günkü programımızda kayıtsız cep telefonlarının nasıl kayıt altına alınacağı konusunu ele alacağız. Telsiz Kanunu’nda kaçak cep telefonu satışının önüne geçebilmek için önemli değişiklikler yapıldı. Kaçak ve çalıntı cep telefonu kullananalar bu düzenleme ile birlikte ellerindeki telefonları ne yapacaklar, telefonun çalıntı olduğunu öğrenen kişi mağdur duruma düşecek mi? Telsiz Kanunu’ndaki değişikliklerle cep telefonu kapkaç terörü de önlenebilecek mi? Bu soruları ve sizden gelecek bir çok soruyu Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Dr. Tayfun Acarer  Ankara stüdyomuzdan canlı yayında yanıtlayacak.

Tayfun Bey hoşgeldiniz efendim.

Dr. Tayfun Acarer : Teşekkür ederim.

Celal Pir : İzninizle hemen gelen  ilk soruya geçiyorum. Cep telefonumun kaçak olup olmadığını ben nasıl anlayacağım.

Dr. Tayfun Acarer : Bu konuda çok basit bir yöntemimiz var. Telefonumuzda *#06# tuşlarını tuşladığımızda 15 karakterli IMEI numarası çıkacak sonra bu IMEI numarasını http://imei.tk.gov.tr adresine girdiğimizde internetten burada otomatik olarak telefonun kayıtlı ya da kayıtsız olduğu bilgisi çıkacak. En kolay öğrenme yolu bu olacak eğer bu yapılamazsa, şu anda kayıtdışı olarak gözüken 12 milyon civarındaki telefona yaklaşık 1 ay içinde SMS mesajları ile telefonlarının kayıtsız olduğunu bildirilecek ve nereye müracaat etmeleri konusunda da bilgi verilecek.

Celal Pir : Şubat ayında faturalı bir cep telefonu almama rağmen sitenizde baktım kaçak olarak gözüküyor. Sistemde bir eksiklik mi var, yoksa telefonum kaçak mı? Ne yapmam gerekiyor.

Dr. Tayfun Acarer : Bu konuda farklı şikayetler de geliyor. Yalnız tabii fatura ne derece sağlıklı o konuda net bir bilgim yok. Fatura naylon fatura da olmuş olabilir veya başka bir sorun da olabilir. Bu tür telefonlar için herhangi bir sorun yok çünkü biz 13 Temmuz 2005 tarihindeki Kurum kayıtlarını esas alıyoruz. Bu arada o tarhte zaten kayıt dışı olacağı için faturası da olduğuna göre herhangi bir ücret ödemeden de telefonunu kayıt ettirebilecek. Bunda bir sorun yok.

Celal Pir : Bugün aldığım faturasız telefonu 5.-YTL vererek kaydettirip kullanabilecek miyim? Bu konuda bize bilgi verebilir misiniz?

Dr. Tayfun Acarer : Çıkan Kanuna göre bu olanaksız. Çünkü 13 Temmuz 2005 tarihi itibariyle Telekomünikasyon Kurumu veri tabanında kayıtsız olarak görünen telefonların ancak kayıt altına alınması söz konusu. Bu tarihten sonra alınan telefonlar eğer kayıt dışı ise bunların tekrar kayıt altına alınması olanaksız.

Celal Pir : Mesela şu anda faturasız telefon alınıyor satılıyor bunlar ne olacak nasıl işlem görecek?

Dr. Tayfun Acarer : Daha önce de sizinle yaptığımız röportajda da altını çizerek özellikle söylemiştim. Bu Kanun yürürlüğe girdikten sonra yani 13 Temmuz 2005’den itibaren kesinlikle telefon alınırken bu telefonun kayıtlı olup olmamasına dikkat edilmesi lazım. Kayıtlı telefonlarda zaten bir sorun yok ama kayıt dışı telefonlarda kayıt altına alınma olanağı olmayacak.

Celal Pir : Kaçak cep telefonlarını nereye kaydettireceğiz bu süre ne zaman başlayacak? Kayıt dışı ve kaçak aynı şey mi yoksa farklılıklar var mı?

Dr. Tayfun Acarer : Kayıt dışı demek daha doğru olacak herhalde çünkü her kayıt dışı telefon kaçak değildir. Kayıt dışıların bir kısmı kaçak telefondur. Bunun kayıt edilmesi için biz biraz önce söylediğim gibi şu anda merkezi kayıt sisteminin kurulması aşamasındayız. Yaklaşık 1 ay içinde abonelerin telefonlarına GSM operatörleri aracılığı ileSMS mesajı göndereceğiz ve orada hangi abone merkezleriyle irtibat kurup kaydettirebileceklerini açıkca belirteceğiz. Acele edilmemesinde yarar var. 

Celal Pir : Yani şimdiden herhangi bir şey yapmaya gerek yok. 1 ay içinde  sizden SMS geldikten sonra harekete geçmemiz gerekiyor değil mi?

Dr. Tayfun Acarer : Doğrudur. Ama bu arada yine bu tür programlar aracılığı ile de kayıt işlemlerin başladığını duyuracağız.

Celal Pir : Kaçak telefonla uluslararası mücadele yeterli mi? Kaçakcılık yaptırımları konusunda Türkiye ne yapmalı?

Dr. Tayfun Acarer : Türkiye bu konuda gerçekten üzerine düşeni yerine getirmek için çok istekli. Bu konu sadece Türkiye’deki bir sorun değil tüm dünyada yaşanan sorun ama gerçekten Türkiye bu konuda çok ciddi adım attı. Bu konudaki bizim tecrübelerimiz diğer ülkeler tarafından dikkatle izleniyor. Ama tabiiki mücadelenin uluslararası alanda yapılması lazım. Türkiye bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla yerine getiriyor.

Celal Pir : Yurtdışından kaçak telefonları getirip Türkiye’de tezgah altında satıyorlar. Bu konuda nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?

Dr. Tayfun Acarer : Kanunun hazırlanmasındaki en önemli etkenlerden bir tanesi buydu. Tezgah altındaki ürünler ekonomi dışı ürünlerdir. Kaçak yollarla Türkiye’ye gelip herhangi bir vergi uygulanmadan satılan telefonlar. Kanunun en önemli maddelerinden, amaçlarından bir tanesi buydu. Merdiven altı dediğimiz piyasada faturalı ürün verilemeyeceği için bundan sonra bu tür telefonların kayıt altına alınması zaten olanaksız. Şu anki kayıt dışı telefonların çok önemli bir kısmı bu merdiven altı dediğimiz piyasadan Türkiye’ye giren telefonlar. Bu Kanundaki belki en önemli amaç bir sosyal sorun haline gelen darp, gasp, çalıntı olaylarını önlemek ama ikinici amacı da bu konuda giderek büyüyen bir trend içinde kayıtsızlığı önlemek, bu sektörü disipline altına almak, ekonomiye kazandırmak.

Celal Pir : Gümrük Birliği üyesi ülke olan İspanya’dan iki adet cep telefonu aldım. Bu telefonların her ikisi de faturalıdır. Bunlar için bir ücret ödeyecek miyim? 

Dr. Tayfun Acarer : Hayır. Yalnız burada öncesine göre yapılan değişiklik şu : yurtdışından bir telefon alındığı zaman bunlar herhangi bir kayıda tabii olmadan gümrükten içeriye giriyordu. Yurtdışındaki bir telefon bizim ülkemize kayıt edilmeden giriyordu. Şimdi amaç burada telefonu faturası ile beraber ibraz ettikten sonra bu kayıt altına alınacak burada herhangi bir sorun yok.

Celal Pir :Geçmiş dönemde biz de yurtdışına gittiğimizde Duty Free dedikleri Gümrüksüz Satış Mağazalarından telefonlar aldık. Onlar şimdi kaçak mı kayıt dışı mı?Bu muamaleyi mi görecek? O yönde de çok soru var?

Dr. Tayfun Acarer : Ben yine aynı ifadeyi kullanıyorum kaçak demeyelim de kayıt dışı diyelim. Onların faturasını ibraz edebilirseniz herhangi bir ücret ödemeden kayıt edilecek ama fatura ibraz edilmezse ki çok büyük kısmında bu kayıt dışı telefonların yaklaşık 12 milyonun belki %90’ı  ibraz edemeyecek. Çünkü eski dönemlerde gelmiştir veya fatura alınmamıştır atılmıştır. Onlar 5.-YTL ücret ödeyerek sisteme kayıt olacaklar.

Celal Pir : Cep telefonum çalındığı zaman ne yapmalıyım prosedür nedir ne tavsiye edersiniz?

Dr. Tayfun Acarer : Çok önemli ve güzel bir soru. Bana göre zaten belki Kanunun birinci amacı buydu. Kanun çok ilginç aslında ve çok da başarılı bir Kanun daha Kanun yürürlüğe girmeden olumlu sonuçlarının görüldüğü uygulamalardan bir tanesi oldu. Bu gasp, çalıntı olaylarında resmi olmayan istatistiklere göre %78 oranında azalma var. Çünkü bir çalıntı olayında çalınan meta bir değer ifade etmezse onun çalınmasını caydırıcı özellik taşıyor. Bu amaçla biz herşeyden önce biz bir İhbar Merkezi kuruyoruz. Bu Kanun uygulamaya geçtikten sonra 13 Aralıktan itibaren Bilgi İhbar merkezi’ne müracaat ederek bir kimlik doğrulama bilgisi istenecek. Örneğin babanızın soyadı, annenizin kızlık soyadı gibi daha sonra da bir numara tahsisi yapılacak veya sadece o bilgi yeterli olacak dolayısıyla siz kendi telefonunuzu, telefon numaranızı, IMEI numaranızı zaten telefonunuzdan arayıp kayıt ettireceksiniz veya SMS göndereceksiniz bu kayıt ihbar merkezinde bu telefon kayıt edildikten sonra ileride 3 ay 5 ay sonra bir çalıntı olayı olduğunda veya kaybetme olduğunda bu merkezi arayarak kodunuzla beraber veya size verilen şifre ile telefonunuzun kayıt dışı kalmasını isteyeceksiniz, aynı banka kartları gibi herhangi bir sorun olduğunda iptal ettirmek için nasıl bir prosedür izleniyorsa burada da aynı prosedür izlenecek.

Celal Pir : Burada konuşmalar sırasında unuttuğumuz bir nokta var izleyicimizde uyarıyorlar. 5.-YTL’yi nereye ve ne zaman ödeyeceğiz diye.

Dr. Tayfun Acarer : Burada GSM operatörleri ile görüşmelerimiz tamamlanmak üzere normalde her abone kendi GSM operatörü kayıt merkezine gidecek, abone kayıt merkezlerinde bu telefonlarını  kayıt ettirebilecekler.

Celal Pir : Fatura üzerinden işlem yapılabilmesi söz konusu olabilir mi? Mesela faturaya 5.-YTL eklenmesi gibi.

Dr. Tayfun Acarer : Hayır kendileri bizzat müracaat etmeleri gerekiyor. Kendi kimlikleri ile beraber çünkü bazı telefonlarda biliyorsunuz fatura yok ön ödemeli olduğu için onlara zaten fatura gönderilmesi söz konusu değil ve telefonların önemli bir kısmı da faturalı olmayan telefonlar.

Celal Pir :Burada önemli olan bir nokta daha var onu da es geçtik gibi geliyor. İzleyicilerden de henüz o yönde soru gelmedi burada başka sorular var onları da aktaracağım ama. Diyelim ki kayıt dışı bir telefonunuz var kaçak olsun olmasın ve 5.-YTL’yi yatırmadınız ne olacak o zaman?

Dr. Tayfun Acarer : 13 Aralık’dan sonra bu telefon kullanım dışı kalacak. O nedenle biz ikinci bir SMS bilgisi göndereceğiz bu arada yine bu tür programlar aracılığıyla uyarıda bulunacağız 13 aralık 2005 tarihine kadar bu telefonların kesinlikle kayıt altına alınmasını isteyeceğiz. 

Celal Pir : Bir çok gelişmiş ülkede yıllardır insanların cep telefonu sahibi olmasını sağlayan çok cazip kampanyalar yürütülmekte biz de ise bu çok sınırlı. Kaçakcılığın sınırlı bir rekabetin sonucu olduğuna siz de katılıyor musunuz? Bundan sonrası için ne yapacaksınız? Tabii siz bunun pek muhatabı değilsiniz ama belki şunu söyleyebiliriz gerçekten cazip kampanyalar Türkiye’de başlayabilir mi? Cazip kampanyaların örneklerinden biri de şu 1.- YTL veriyorsunuz 3 yıl boyunca telefonu siz tahsis ediyorlar böyle modeller var. Çünkü biz telefonlara çok para ödüyoruz. Katılıyor musunuz?

Dr. Tayfun Acarer : Doğru. Kesinlikle katılıyorum. Bu Kanun uygulamaya geçtikten sonra cazip kampanyalar olacaktır. Bu telefonların daha kolay ve ucuz yönden temin edilmesiyle ilgili ben bu konuda başka dikkat çekmek istediğim bir husus da şuanda kayıt dışı olarak ülkemize giren telefonların kayıtlı olarak girenlerin neredeyse yarı fiyatı belki  daha da fazla oranlarda satıldığını düşünüyoruz ve o nedenle normal ekonomi için de eğer bu Kanun çıkmasaydı hareket edilemeyecekti. Kanunun çıktığı 13 Temmuz 2005 tarihinde kayıtlı telefon sayısı yaklaşık 24 milyon  kayıtsız telefon 12 milyondu ve bu çok hızlı bir trend teşkil ediyor ilerliyordu. Belki 2005 sonunda kayıtlı kayıtsız telefon sayısı eşitlenecekti. Kayıtsız telefonun bu kadar hızlı artış gösterdiği bir trendde ise hiçbir zaman doğru düzgün kampanya da yapamazsınız ve ekonomide büyüyen ciddi bir yara olarak devam edecekti o nedenle bu olay da çok olumlu şekilde durdu. Şu anda kayıtlı telefon satışlarında çok ciddi artışlar var.

Celal Pir : Kaç tane telefonu adımıza kayıdettirebiliriz bu konuda herhangi bir sınırlama var mı?

Dr. Tayfun Acarer : Hayır bu konuda herhangi bir sınırlama yok. İsteyen istediği kadar telefonu kendi üzerine kaydettirebilir bunda hiçbir sınırlama yok.

Celal Pir : Finlandiya’dan Türkiye’ye izinli gelen amcam kendi telefonuna benim sabit SIM kartımı takıp bundan sonra kullanamayacak mı? 

Dr. Tayfun Acarer : Bunu abone kayıt merkezlerinde  kayıt ettirdikten sonra bunda herhangi bir sorun yok. Zaten GSM operatörlerinin roamingleri de geçerli olduğu için bunda herhangi bir sorun yok.

Celal Pir : Az evvel bir soru aktarmıştım size onun benzeri çok sayıda soru geliyor bunu bir daha tekrarlamak durumundayım. Yeni bir telefonu satış yapan yetkili bir bayiiden faturalı olarak aldık şimdi IMEI numarasını kontrol ettiğimizde kayıtlı olmadığı gözüküyor. Bayii’nin yapmış olduğu usulsüzlük sebebi ile niye biz vatandaş olarak cezalandırılıyoruz. Bu yönde siz açıklama yaptıktan sonra da benzer çok sayıda soru var şu an elimde.

Dr. Tayfun Acarer : Haklısınız tabii de. Burada neticede bir müdahale yapılması gerekiyor. Biz zaten mutlaka fatura ile müracaat edilmesini istiyoruz. Fatura ile müracaat edildiği takdirde o bayii hakkında işlem yapılacak yani faturası olduğu halde telefon kayıtsız gözüküyorsa muhtemelen bu naylon faturadır veya faturada bir usulsüzlük yapılmıştır dolayısıyla biz o bayii hakkında işlem yapmak üzere olayı adli merciilere yansıtacağız.

Celal Pir : Cep telefonlarımızı satarken ne yapacağız ya da ikinci el telefon alırken yeniden kayıt mı yaptırmamız gerekiyor?

Dr. Tayfun Acarer : Çok önemli ve çok güzel bir soru. Kanunun bir üçüncü tarafıda buydu. İkinci el telefonların disipline altında alınması. Ülkemiz açısından vahim bir durumunda bu Kanunla düzenleneceğini düşünüyorum. Türkiye’de cep telefonu kullanım süreci 1,5 yılın altında yani Avrupa ülkelerinin pek çoğundan çok kısa sürede biz telefon değiştiriyoruz. Halbuki Avrupa ülkelerindeki telefonun kullanım ömrü neredeyse 2 yıla yakın. Buradaki en önemli etken ikinci el telefonlara vatandaşların güvenmemesi yani garanti kapsamında olmadığı için ikinci el telefonu almıyor vatandaş genelde biraz daha para vererek birinci el telefonu tercih ediyor. Malumları olduğu üzere bu telefonların tamamı neredeyse yurtdışından geldiği için çok ciddi bir döviz kaybı da burada söz konusu. İkinci el telefonlarla ilgili yapılan düzenlemede bu telefonların mutlaka kayıtlı olarak bir kişiden bir başka kişiye devredilmesi isteniyor. Bunun amacı da o telefon o an kimin biz kayıt sistemimizde bunu görmek istiyoruz. Telefon kimin bu kayıt için herhangi bir ücret alınması gerekmiyor. Devir işlemi iki şekilde olacaktır. Siz bir yakınınıza telefonu satabirlirsiniz, verebilirsiniz ama bunu mutlaka kim tarafından kime şeklinde o an telefonun nihai sahibi kimdir bunu bizim bilmemiz gerekiyor. İkinici bir yöntem de direk alıcı karşınızda yoktur siz ikinci el bayiisi dediğimiz bir bayiiye uğrayarak oradan telefonunuzu ona satıyorsunuz. Örneğin işte 100 milyona telefonunuzu veriyorsunuz, o bayii telefonun garantisini üstlenecek yani örneğin 1 sene bu telefonun garanti içinde olduğunu belirtecek. Bunu da ilgili ikinci el ambalajları hazırlanacak ve onlar ikinci elden alınan telefonlar garanti altında olduğu anlamına gelecek. Yani siz gönül rahatlığıyla ikinci el  telefonunuza alacaksınız. Bu da ikinci el telefonların kullanım ömrünü özellikle uzatacağını düşünüyoruz. Bu da Türkiye açısından önemli bir döviz tasarrufu olacak diye düşünüyorum.

Celal Pir : Çok ilginç bir soru daha var. İnternet üzerinden sorgulama yapıldığı zaman bazı telefonlara kayıt dışı bazılarına ise bulunamadı deniyor. Bunlar arasında bir fark mı vardır?

Dr. Tayfun Acarer : Şu anda GSM telefonları ile ilgili konuşmadığımız fakat çok önemli olan başka kısım daha var o da klonlanmış telefonlar. Yani bir telefonun IMEI numarası birden çok telefona aynı anda verilmiş. Bunlar kayıt dışı olarak ülkemize giren telefonlarda maliyetleri düşürmek amacıyla kullanılan bir yöntem. Bu IMEI  numarası birden fazla telefona kopyalanmışsa biz bu olaya klonlama diyoruz. Bunlarla ilgili de ciddi bir sorun var. Bu klonlanmış telefonlardaki IMEI numarasının silinip yeniden numara verilmesi gerekiyor. Yalnız bu olay görüldüğü kadar basit değil sorunsuz da değil. Bu tip telefonların klonlanmasının düzeltilmesi işlemi yapılırken telefonların bir kısmı kullanım dışı da kalabilir teknik olarak. Yani bunun içindeki mikro işlemci silinebilir, IMEI numarasını temizlersiniz ama telefon kullanılamaz hale gelir bu konuda da ciddi sorun var buna da dikkat edilmesi gerekiyor.

Celal Pir : Peki mesela şöyle söyleyelim sizde ve bende aynı IMEI numarası olan yani klonlanmış iki telefon var ve bunların ikisi de faturalı olabilir mi?

Dr. Tayfun Acarer : Faturalı olamaz. Fatura varsa bile o fatura sağlıklı bir fatura değildir. Faturada bir usulsüzlük yapılmıştır. Klonlamanın zaten amacı o telefonu ucuza sokmak yalnız bu konuda tekrar söylüyorum kayıt altına alma olayı kadar basit değil klonlama olayı. Teknik olarak bir takım sıkıntılar yaşanabilir bu nedenle ben tüm vatandaşların gereken anlayışı göstereceklerine inanıyorum.

Celal Pir : Peki bu arada kayıt bulunamadı dendiği zaman mı klonlanmış olduğunu anlayacağız.

Dr. Tayfun Acarer : Büyük çoğunluğu kayıt bulunamadıların klonlanmıştır.

Celal Pir : Kayıtsız telefonlardan toplanacak olan parayla ne yapacaksınız? Nereye kaynak oluşturacağız?

Dr. Tayfun Acarer : Kayıtsız telefonlardan kayıt altına alırken alınacak paranın bir kısmı kayıt işlemini yapan işletmecide kalacak burada göndereceği SMS, yapacağı masraflar kullanacağı elemanlar kullanacağı sistem için. 5.-YTL’nin bir kısmı da Telekomünikasyon Kurumuna aktarılacak. Telekomünikasyon Kurumunda kayıt İhbar Merkezi kuruluyor oldukça yüksek bedelli bir sistem bu bütün operatörlerle irtibatta olacak ve dolayısıyla yeni kayıtlar artı düzeltme işlemlerini güncel olarak yapacak. Bu sistemin maliyeti için kullanılacak benim tahminim toplanacak paralar bu sistemin maliyetini kesinlikle karşılamayacak. Telekomünikasyon Kurumu kendi kaynaklarından bu sistemi finanse edecek.

Celal Pir : Çok ilginç bir soru var. Benim telefonum çalındı, bağlı olduğum karakola faturası ile bildirdim. Şimdi benim telefonumu çalan kişi 5.- YTL ödeyerek bu telefonu kullanabilecek mi? Ben bir ekleme yapmak istiyorum izninizle faturası olmayan yurtdışından alınmış bir telefon olabilir faturasını atmış, kaybetmiş olabiliriz, bu telefon çalındığında çalan yada o çalıntı telefonu alan 5.-YTL ödeyip bu telefonu kullanabilecek mi?

Dr. Tayfun Acarer : Burada iki tane merkez var. Bir tanesi operatörlerde bulunan kayıtlar bir de Telekomünikasyon Kurumu merkezindeki kayıtlar, bunlar sürekli eşleşiyor. Burada hangi telefon numarası yani sizin SIM kartınızın numarası kime ait olduğu operatörlerde belli. Bizim kayıtlarda da var bu. Farklı bir bilgi geldiğinde zaten sistem bunu kabul etmeyecek burada bir çelişki olduğunu ikaz edecek o nedenle bu kişilerin kayıt ettirme olanakları bana göre yok.

Celal Pir : 13 Temmuz’dan sonra aldığımız telefonlar için ne yapacağız? Bunu biraz genişletirsek bundan sonra telefon alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini de bizlerle paylaşırsanız sevinirim.

Dr. Tayfun Acarer : Güzel bir soru yine mutlaka ve mutlaka ben altını çizerek söylüyorum telefonunuzun kayıtlı olduğunu aldığınız yerde kontrol edin bunu mutlaka yapın. Bunu da öğrenmek çok kolay bayii size bunu hemen gösterebilir. Biraz evvel vermiş olduğum *#06# tuşlarında veya ambalaj üzerindeki IMEI numarasını kontrol edip sonra da  internet adresinden bunun kayıtlı olup olmadığını o anda görebilirsiniz bir de mutlaka fatura alın.

Celal Pir : Aslında programı kapatmadan önce sizden bir daha rica edelim bir cep telefonunun kaçak olup olmadığını nasıl öğrenebileceğiz bunu bize bir kez daha aktarırsanız sevinirim.

Dr. Tayfun Acarer : telefon makinanızın üzerindeki *#06# tuşlarını basıp IMEI numarasını göreceksiniz ekranda 15 karakterli bir numaradır bu, daha sonra bu numarayı http://imei.tk.gov.tr adresinden kontrol edebilirsiniz.

Celal Pir : Bu arada gelen bir soruyu da aktarmak istiyorum, farklı bir soru aklımıza gelen bir soru değildi.  Gazeteden telefon aldım  bize fatura verilmedi bu telefonlar için ne yapmamız gerekiyor.

Dr. Tayfun Acarer : Hatırladığım kadarıyla önceleri bazı gazetelerden kampanyalar aracılığıyla telefonlar temin edildi. Duyumlarımıza göre bunların bir kısmı kayıt dışı faturası yok ama bunların 5.-YTL karşılığında eğer klonlama olayı yoksa kayıt altına alınması mümkün. 

Celal Pir : Sayın Tayfun Acarer teşekkür ediyoruz programımıza katılıp bizi bilgilendirdiğiniz için, umuyorum bu daha çok tartışılacak konuşulacak konuyu Türkiye rahatlıkla aşar.

 

 

Bilgi Teknolojileri ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı  ©2004
En İyi 1024x768 (ve üzeri) çözünürlükte görülebilir